top of page
Ghid diamante

Afla cum poti sa alegi cu incredere diamantul potrivit.

 

Pentru marea majoritate a oamenilor, achizitionarea unui diamant reprezinta o experienta noua. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca trebuie sa fie o experienta coplesitoare.

 

Citind ghidul oferit de noi veti descoperi ca este simplu sa intelegeti care sunt standardele de calitate ale unui diamant. In doar cateva minute, veti afla tot ce trebuie sa stiti despre diamantul perfect.

Exista patru criterii de baza dupa care pietrele pretioase sunt evaluate si clasificate la nivel international de catre gemologi:

Cuprins:


1. TAIETURA
2. CLARITATE
3. CARAT
4. CULOARE
5. CUM ALEG UN DIAMANT (VIDEO)



1. TAIETURA

Taietura este criteriul cel mai important atunci cand alegeti un diamant, pentru ca ii influenteaza cel mai mult stralucirea si frumusetea. Taietura se refera la proportiile si simetria diamantului, iar forma va fi rezultatul final, dupa taiere si slefuire.

Cand un diamant este taiat cu proportiile corespunzatoare (taietura ideala), lumina este reflectata din partea de sus a diamantului (blatul). In cazul in care are o taietura plata, lumina iese prin piatra inainte de a fi reflectata. Veti avea un diamant lucios, ca de sticla. In cazul unui diamant taiat adanc, lumina scapa in lateral si veti avea un diamant intunecat, neregulat.



GIA clasifica taietura unui diamant in 5 categorii:

Excellent Cut - Reflecta aproape toata lumina care patrunde in diamant, oferindu-i o stralucire exceptionala. Este o taietura rara si rafinata.

Very Good Cut - Reflecta aproape la fel de multa lumina ca taietura ideala, dar pentru un pret mai mic.

Good Cut - Reflecta in mare parte lumina care intra in diamant, oferind un aspect peste medie. Are o valoare excelenta in comparatie cu clasele de mai sus.

Fair Cut - Scapa in mare parte lumina care intra in diamant, prin laterale sau partea de jos. Reduce considerabil stralucirea dar raman diamante de calitate.

Poor Cut - Pierde in cea mai mare parte lumina care intra in diamant, prin laterale sau partea de jos. Chiar si un ochi neantrenat va putea sa considere acest diamant sters si lipsit de viata. Blanka nu lucreaza cu astfel de pietre.

Forme de slefuire ale diamantelor. Deoarece toate formele de diamante sunt foarte diferite, calitatea fiecarei forme este determinata de caracteristici unice.

Brilliant - Se refera in general la diamante de orice forma, cu fatete care sunt de obicei triunghiulare sau in forma de zmeu, cu lumina care radiaza de la centru. De departe cel mai cunoscut diamant briliant este cel rotund, reprezinta 75% din toate diamantele vandute. Alte briliante populare sunt: oval, marchiz, radiant, cushion, para si inima.

Diamant Rotund - De aproape 100 de ani, taietorii de diamante au aplicat teorii avansate de comportament al luminii si calcule matematice precise pentru a optimiza frumusetea si stralucirea diamantelor rotunde. In afara de a fi cea mai populara si cercetata forma, un diamant rotund ofera o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste o taietura echilibrata, culoarea, si clasele de claritate oferind un diamant cu o stralucire si transparenta perfecta. Pentru cea mai buna alegere a unui diamant rotund, alegeti una din primele 2 clase de taieturi (excellent sau very good).

Diamant Oval - Stralucirea acestuia este similara cu cea a briliantului rotund. Aceasta forma este populara deoarece creeaza iluzia unei pietre mai mari si a unor degete mai lungi si subtiri.

Diamant Marchiz - Este tot un briliant modificat, cu forma unei mingi de fotbal american. Datorita formei lungi si inguste si acest diamant va crea iluzia unui diamant mai mare. Diamantul marchiz poate arata exceptional impreuna cu diamante laterale, rotunde sau ovale.

Diamant Radiant - Particularitatea acestui briliant sta in colturile taiate, iar asta il face sa fie un diamant popular. Acest diamant arata la fel de frumos alaturi de diamante secundare rotunde sau smarald.

Diamant Cushion - Aceasta forma este folosita de aproape 200 de ani si a fost populara mai bine de un secol, la fel cum este acum forma rotunda. Are colturi rotunjite si fatete mai mari pentru a ii creste stralucirea si pentru a scoate in evidenta claritatea diamantului. Multi clienti sunt foarte atrasi de stilul vintage oferit de aceasta piatra.

Diamant Para - Acest briliant mai este cunoscut si sub denumirea de lacrima, fiidca are un capat ascutit si unul rotunjit. Combina o slefuire rotunda cu una marchiz. In mod ideal, un diamant para ar trebui sa aiba o simetrie foarte buna sau excelenta, cu laterale care ar trebui sa formeze curbe uniforme.

Diamant Inima - Acest diamant este un simbol al iubirii. Diamantele cu aceasta forma mai mici de 0.50 carate nu sunt recomandate tocmai pentru ca aceasta forma nu poate fi observata in pietre mici, in special dupa ce sunt montate in gherute. Atunci cand alegeti un grad de culoare, luati in considerare faptul ca in timp ce pretul unui diamant in forma de inima de culoare J este exceptional, culoarea poate fi usor vizibila in colturile sale.

Diamant Smarald Bagheta - La acest diamant pavilionul este taiat cu fatete dreptunghiulare pentru a crea un aspect optic unic. Claritatea este foarte importanta la acest diamant pentru ca are o suprafata lata, deschisa. Daca alegeti un smarald bagheta cu un grad de claritate mai mica, cum ar fi SI, asigurati-va ca verificati cu atentie certificatul diamantului.

Diamant Asscher - Acest diamant este similar diamantului smarald, doar ca are o forma patrata. Daca alegeti un diamant asscher cu un grad de claritate mai mica, cum ar fi SI, asigurati-va ca verificati cu atentie certificatul diamantului fiindca si pentru acesta, claritatea este foarte importanta.

Diamant Printesa - Stralucirea si forma deosebita a acestui diamant il face sa fie preferatul doamnelor pentru inele de logodna. Diamantul printesa are colturi ascutite si de obicei are o forma patrata, dar variaza pana la forme dreptunghiulare. Cand alegeti gradul de culoare luati in considerare faptul ca desi este bun pretul unui diamant cu grad de culoare J, in cazul diamantului printesa, culoarea poate fi putin vizibila in colturi.


2. CLARITATE

Claritatea unui diamant se refera la dimensiunea si numarul de mici imperfectiuni naturale care exista in cele mai multe diamante. Totusi, multe dintre aceste imperfec?iuni sunt microscopice si nu afecteaz? frumuse?ea unui diamant ntr-un mod perceptibil. Din cele 4 specificatii importante ale unui diamant, claritatea este subiectul cel mai usor de inteles si multi experti afirma ca are un impact minim asupra aspectului unui diamant.

Imperfectiunile unui diamant se impart in doua categorii: incluziuni (imperfectiuni interne) si zgarieturi (imperfectiuni externe). Cele mai frecvente sunt incluziunile, dar cele mai multe sunt atat de mici incat nu pot fi vazute cu ochiul liber. GIA le imparte in 11 grade de claritate:

FL (Flawless) - fara incluziuni sau zgarieturi. Sunt extrem de rare, doar 1 diamant din 5000 primeste aceasta clasificare.

IF (Internally Flawless) - Diamantele IF si FL par identice. Doar expertii calificati observa diferenta. Privite cu lupa de 10X nu prezinta incluziuni, doar mici imperfectiuni externe. Mai putin de 3% din diamante sunt apreciate IF.

VVS1, VVS2 - Prezinta incluziuni foarte, foarte mici, greu de observat de gemologi cu o lupa care mareste de 10 ori.

VS1, VS2 - Prezinta mici incluziuni care nu sunt observate cu ochiul liber si care sunt considerate minore de experti. Sunt putin mai ieftine decat VVS1 si VVS2

SI1, SI2 - Prezinta imperfectiuni vizibile atunci cand sunt privite cu lupa de 10X si uneori pot fi vizibile si cu ochiul liber. Diamantele SI1 au gradul mai mic de defecte, de multe ori neobservate cu ochiul liber. SI2, desi necesita o examinare atenta, pot fi vizibile cu ochiul liber. Sunt diamante cu o valoare buna.

I1, I2, I3 - Prezinta imperfectiuni evidente, care pot afecta transparenta si stralucirea unui diamant. Diamantele I1 au incluzini care sunt aproape intotdeauna vizibile cu ochiul liber. Diamantele I2 si I3 au gradul cel mai avansat de imperfectiuni si cele I3 pot influenta chiar durabilitatea diamantului. Blanka nu vinde diamante I2 si I3.

Daca inca va intrebati ce claritate ar trebui sa alegeti, va oferim cateva sfaturi:

- Puteti opta pentru diamante cu imperfectiuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber, astfel ca nu iau din frumusetea diamantului. Sunt mai putin scumpe decat diamantele de grad FL sau IF

- Daca trebuie sa va incadrati intr-un buget mai strict, puteti alege un diamant cu incluziuni vizibile, dar solicitati consultanta din partea bijutierului pentru a ascunde acea imperfectiune sub tipul de prindere al inelului, pentru a nu putea fi observata.

- Cu cat creste dimensiunea unui diamant, cu atat creste si dimensiunea fatetelor. Fiindca fatetele unui diamant sunt considerate "ferestrele sufletului" sau, cu cat acestea sunt mai mari, cu atat va creste importanta gradului de claritate intr-un diamant.

- Un exemplu de diamante care pun mai mult accnetul pe transparenta, decat pe stralucire sunt cele cu forma Asscher sau smarald. Pentru acestea, Blanka va recomanda diamantele VS1.


3. CARAT

Caratul reprezinta greutatea diamantului dar trebuie sa subliniem ca nu poate reflecta cu exactitate dimensiunea unui diamant. Astazi, un carat este egal cu exact 0,2 grame (aproximativ greutatea unei agrafe de birou). Greutatea in carate nu are legatura cu cea a aurului in carate, care se refera la puritatea aurului.

Pentru a intelege dimensiunea unui diamant, greutatea in carate ar trebui luata in calcul impreuna cu alte doua criterii:

- distanta in milimetri in partea de sus a diamantului
- gradul de taiere al diamantului

Este important sa se masoare distanta in partea de sus a unui diamant pentru ca din acest unghi privim o piatra atunci cand este montata intr-un inel. Spre exemplu, un diamant de 2 carate nu va parea de 2 ori mai mare decat un diamant de un carat atunci cand il privim de sus.

Doua diamante cu greutate egala in carate pot avea preturi foarte diferite. Asta pentru ca se iau in calcul si alti factori (cum ar fi taietura, culoarea si claritatea). Prin urmare, este posibil sa aveti un diamant cu o greutate in carate mai mica, dar cu un grad mare de taietura care sa para mai mare decat un diamant de mai multe carate dar cu o taietura mai slaba.

Cu cat greutatea in carate este mai mare, cu atat si pretul diamantului va fi mult mai mare. Motivul este ca diamantele mari sunt foarte rare. Mai putin de 1 diamant dintr-un milion din pietrele brute extrase din mina sunt suficient de mari pentru a putea obtine un diamant prelucrat de un carat. Ca exemplu, un diamant de 2 carate va valora mai mult decat doua diamante de 1 carat.

Atunci cand ati ales deja modelul unui inel, verificati specificatiile diamantului pe care doriti sa il alegeti sau cereti ajutorul unui consultant. Nu toate diamantele de orice greutate sau forma se potrivesc cu orice tip de prindere a pietrei a unui inel.


4. CULOARE

Culoarea se refera la paleta de culori si nuante ale diamantelor. Evaluarea celor mai multe diamante de calitate se bazeaza in fapt, pe lipsa culorii. Un diamant pur, perfect, nu are nici o culoare, nici nuanta, este ca o picatura de apa. Paleta de nuante a diamantelor este clasificata alfabetic, de la D la Z, iar D este gradul cel mai inalt, in care se incadreaza un diamant perfect, lipsit de culoare. Multe dintre aceste distinctii de culoare de la un grad la altul sunt atat de subtile, incat nu pot fi observate intotdeauna cu ochiul liber. Totusi, aceste distinctii de culoare aduc o mare diferenta in calitatea si pretul unui diamant.

Dupa taietura, culoarea este urmatoarea caracteristica importanta pe care ar trebui sa o luati in considerarea atunci cand alegeti un diamant.



D - Absolut incolor. Diamant extrem de rar.

E - Incolor - doar urme foarte mici de culoare pot fi detectate doar de experti, in conditii speciale de studiu. Diamant rar.

F - Incolor - doar expertii pot detecta urme mici de culoare. Diamant de calitate superioara.

G-H - Aproape incolor - culoarea este sesizabila greu. Se poate observa doar atunci cand este comparat cu diamante D-F. Diamante cu un pret excelent.

I-J - Aproape incolor - Diamante cu un pret excelent, prezinta tonuri si nuante subtile de culoare.

K-M - Culoare sesizabila - aceste diamante se recomanda a fi montate in inele de aur galben.

N-Z - Culoare intens sesizabila- Blanka nu comercializeaza aceste diamante




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



In cazul in care nu ati gasit informatia cautata in aceasta pagina va invitam sa ne contactati telefonic la +4 0264 598 419 sau prin intermediul email-ului la office@blankabijuterie.ro -

 

De asemenea, puteti folosi formularul din pagina de contact sau ne puteti vizita in magazinul din Cluj-Napoca, str. Cotita, nr. 12

bottom of page